the architect of the house

A foto of the architect Joachim Geiling

Stralsund is not only an interesting destination. Time and again visitors fall in love with this pearl of the Baltic Sea and are considering a stay.

I felt the same, when I first came to Stralsund in 1993 and fell in love as an architect in the old houses and as a sailor in the Sound and the Baltic Sea.

On this page I would like to present some planned by me and already running properties and projects in work or preparation . In the old warehouse I was guided by the idea that I also want to feel on holiday in rooms whose design corresponds to the claim of the own 4 walls or maybe even gives suggestions .

the gothic "Bude" Külpstr. 9
the gothic "Bude" Külpstr. 9

The Gothic "Bude" Külpstr. 9

1628 Wallenstein besieged the city, the Stralsundians preferred the domination of the Swedes against the occupation by the Catholics and Stralsund fell for 181 years under Swedish rule until 1807, when French troops occupied to the city. This times Stralsund owes two important documents, the "Staude plan", an aerial drawing, showing each individual building and the "Swedish matricula," an established record in detail on the taxation of Stralsund houses.

Herein, the homes and businesses were divided into houses (gable and merchant houses), huts (smaller buildings of the middle class) and cellars ( cellars and  provisional huts at ground level for day laborers , etc.). The building Külpstr . 9, in which i.a. a tax collector lived belonged to the huts.

The house has one of the oldest roof construction of Stralsund. It was important for me to keep the look of the window and therefore I put wings with the old profile dimensions into the intact baroque window frames .

the baroque house Külpstraße 6
the baroque house Külpstraße 6

the baroque house Külpstr. 6

the grade II listed Barockhaus Külpstraße 6 was built in 1794 in the walls of a Gothic gable house and 2004/05 fundamentally and lovingly reconstructed with exposed wooden beams. It has the window richest street facade of all buildings of Stralsund and flashes under sunlight like a crystal, which is why I fell in love at the first glance of the house.

Now there are 6 flats in the hiuese.

When I went to the first survey of the house from the front door into the street, while a broker of my acquaintance came out of the door of the house across the Külpstr. 9, and then I thought my experience made 2 times in Hamburg, I moved into a reconstructed house from me, looked out of the window across the street and saw plastic windows and other eyesores. That to me should not happen again, so I tried to rehabilitate both houses.

The gabled houses Frankenstrasse 31-33
The gabled houses Frankenstrasse 31-33

The gabled houses Frankenstrasse 31-33

are part of the longest, gabled house still standing Stralunds line. I was able to develop a project on all three houses, and after three years of negotiation and persuasion begun co-founded by me housing cooperative "Frankenstrasse" with the construction of 28 condominiums.

Since the close-Kemläden (back buildings of the gabled houses) of the 32 +31 formed a dark and damp canyon, I planned the demolition of the middle on. To document the original structure remains of walls were obtained as planned connection to the ruins and the gable front house and the former "Lucht" in contrasting color.

Das Hotel Hafenspeicher
Das Hotel Hafenspeicher

Quantity or quality? This was from the beginning the key issue in developing this project. The construction documents of the 1874 after the softening of Stralsund as the first stone building on the harbor islands on the newly developed harbour islands built warehouse has a proposed floor height clearance of 2.2 meters. The measurements showed that this measure was designed as a gross amount and the clearance was only 1.65 m below the joists.

In addition, still other spoke for the complete removal of the wooden structure and the production of new heights by slender prestressed concrete ceilings. Many bars were caused by the fire in 2001 severely reduced in cross section and in the groundfloor sponge was found. On the other hand, it would only be to the detriment of the ground floor level have been possible and the rooms on the upper floors would have resembled shoe boxes, which were due to the still beautiful view certainly found their guests.

The decision was in favor of the monument and the two upper low floors of the warehouse have been combined. To the resulting loss of at least one third of lettable rooms to compensate for something, the floor of the new apartments were provided with sleeping lofts.

The place of work has become a place of leisure


In the summer of 2006 was heavily damaged roof to be replaced by a construction carpenter from KVH with mortise and tenon was after delivery of the CAD data completely prefabricated at the factory and came as a kit on the site. Because the wall crowns were annealed, the roof was put on "traufständige" timber walls, which then later became the cornerstone of the attic window renewed attached. The roof was one lantern in accordance with the historical model of a warehouse photo of 1905.

Of the burned bar was first removed with the coal shovel and after review by the structural engineer on the same construction waste wood derived supplemented and reinforced. November 2007 the work could be continued and in autumn 08 finished and the hotel with bar and bistro included could be opened.


Another difficult decision concerned the insulation. Of course, provoked the idea of having visible in the rooms, the red brick walls. This point was omitted in favor of the comfort near the wall of the building and provided with a mineral insulation inside. Only in an apartment located at the south gable, throughout the groundfloor and the staircase could be waived.

The windows were a unanimous oversized rectangular window from the inside as set before the segmental arch openings, get that impression from the outside of the hole of the facade and largely from within the masonry arches remained visible. Only the ground floor windows have been installed on the findings, again with arches.


Simple and clear design material.

Red brick walls, sandblasted wood beams, white walls and ceilings, earth-colored floors and walls of black and colored slate in the groundfllor, the sauna area and the bathrooms, untreated OSB in the inner roof and black bare steel with rust and working spots characterize the spatial impressions.

With beds, tables and chairs made of beech plywood, cabinets with mirror doors or birch veneer was intentionally left Luxusappeal. Bar stools, chairs and tables made of dark stained hardwood emphasize the character of the restaurant as a bar and bistro. The theme begins with the steel cladding at the reception desk, continues in the cheeks railing of the staircase and finds himself in the bathroom shelves. The box-shaped lamps made of nature-left, handmade paper accompany the guests from the entrance to his room. 


In this environment surprises like little clear sensations are perceived. Old, woven linen grain sacks are the only wall decorations in the rooms. 

The unanimous praise score: harmonious atmosphere, attention to detail and beautiful atmosphere compensates even after one and a half years for the long and complex project and confirmes the initial decision: quality instead of quantity.